7. tammikuuta 2014

Kahdeksan vuodenaikaa.


Tää oli ihan pakko päivittää. Olen julkaissut tämän aiemmin 11.1.2012.
Tällä voi lohduttaa itseään, jos esim. syksy tuntuu pitkältä-ei hätää, tämä kahdeksan vuodenaikaa puolittaa senkin.





Vanhat lappilaiset ja saamelaiset eivät tyytyneet neljään vuodenaikaan, vaan he jäsensivät aikansa kahdeksaan jaksoon: syystalvi, talvi, kevättalvi, kevät, kevätkesä, kesä, syyskesä ja syksy. Neljää päävuodenaikaa täydensi neljä välivuodenaikaa.


Elokuun lämpimät kuutamoiset yöt kuuluvat kesään, mutta jokin elokuussa kielii syksyn kuulaudesta ja viiltävästä alakuloisesta valosta.
Ei tarvita kuin muutama kylmä, hallainen yö, ja syyskesä vaihtuu syksyksi. Kun lehti varisee maahan ja järven rantaa peittää yöusva ja pakkasriite, on jo täyssyksy, ei vielä syystalvi.
Vuosi alkaa pakkastalvesta. Vuodenvaihteen juhlat ovat päättyneet, on pimeää, kylmää ja hiljaista, kunnes maalis-huhtikuussa, heti laskiaisen jälkeen, koittaa hankikantokevät.
Valon määrä lisääntyy merkittävästi, joskin öisin on vielä pimeätä ja kylmää. Mutta valon myötä luontokin alkaa heräillä, ja jäidenlähtö-kevään aikana maassa on vielä lunta, mutta myös pälviä, joille ensimmäiset kasvit ilmestyvät, ja joille porot vasovat. Ensimmäiset koskikorennot ryömivät rantojen hangilla.

Kun aurinko ei enää laske, alkaa vaaleanvihreä kesä eli keskiyönauringon aika. Koko luontopiiri elää taukoamattomassa 24 tunnin hurmoksessa.
 Mutta jo horsman kukkiessa alkaa sadonkorjuun aika, ja päivät lyhenevät. Tätä seuraa ruskan väriloisto, joka antaa muistutuksen siitä, että koko luonto on taas peittymässä jään ja lumen alle.
Ja sitten sataakin ensilumi, joka tosin jo ensimmäisten lauhojen aikana sulaa. Tätä mustan lumen aikaa seuraavat pakkaset jäätävät maan.

Vuoden kierron päättää viimeinen vuodenaika, joulukaamos, joka merkitsee pitkää, jatkuvaa pimeää kautta. Kaamos loppuu vuoden huippuhetkeen, jouluun, jolloin vietetään uuden syntymän, valon ja vanhan taakse jättämisen juhla.



Aika jaettiin kahdeksaan vuodenaikaan hyvästä syystä. Ilmoista ja sään enteistä katsottiin, mitä milloinkin piti tehdä. Pohjoinen elämäntyyli synnytti pohjoisen mielenlaadun, mentaliteetin, joka jäljitteli luonnon omaa elämää. Luonto on koko ajan muutostilassa, jo toteutuneessa vuodenajassa mutta jo matkalla seuraavaan. Samaten ihminen on koko ajan välitilassa, alituiseen lähdössä jonnekin, hän orientoituu huomiseen.

Yhteiskunnan rakenteet ja instituutiot muuttuvat, mutta luonnon muovaama mentaliteetti säilyy lähes muuttumattomana yli sukupolvien. Myös kahdeksan vuodenaikaa ovat säilyneet. Edelleenkin ne ohjailevat toimiamme, tunteitamme ja ajatuksiamme monin tavoin - kaiken aikaa.



Kuva ja teksti lainattu Rovaniemi-sivuilta.

4 kommenttia:

  1. Tää on niin totta että pitäis laajemmalti levitä tämä vanha tieto ja kierto. Mä jotenkin vaihtomaisesti elän tommosta kahdeksaa vuodenaikaa. Harmittaa niin vietävästi ku elokuussa aletaan puhua syksystä vaikk oikeasti syksy on vielä kaukana. Ja niin edelleen . . .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano, KristiinaS, mä olen kans aina kokenut vuodenkierron juuri näin.
      Eletään me tän mukaan, ja levitetään tietoa eteenpäin käyttämällä näitä vuodenaikoja. Nythän on menossa pakkastalvi;)

      Poista
  2. Voi mä olen niin onnellinen,että löysin sun blogis.Ja tämä postaus on taas yksi syy lisää,miksi minä etelän vetelänä niin rakastan pohjoista.Varmaan ollut edellisessä elämässä joku pohjosen noita-toivottavasti...Toi kalenterikierto pitäisi julistaa ihan viralliseksi.Mitä uutta neulerintamalla?Mä alan nyt joulun jälkeen pikkuhiljaa neuloa itselle(+ tietty osallistun hyväntekeväisyysprojekteihin,kun niitä on,ainakin taas sukkia SPR:lle ja Vaakalle).Sain nimittäin toiselta miniäkokelaalta Louhittaren Luolan käsinvärjättyjä lankoja joululahjaksi!Josko niistä jo itsellekin...Lunta odotellaan eteläänkin ehkä huomiseksi.Hyvää alkavaa Pakkastalvea meille kaikille,eikös vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sari, ihana kuulla, että pidät. Olemmekohan me sukulaissieluja? Minusta tuntuu, että olen ikäni etsinyt jotakin/paikkaani, ja tunnen nyt löytäneeni sen.
      Täällä on hyvä olla, luonto, maisemat, ihmiset, kaikki.
      Tulostin seinälle tuon vuodenkiertokalenterin ja aloitin TODELLA elämään sen mukaan.
      Käsityöt ovat aina 'käsillä', nyt syntyy kolmelle pienelle tytölle neuletunikat, nuorelle miehelle ommellen riihipaitoja, ja vauvoille varsitöppösiä. Niin ja meidät haastettiin sytomyssykampanjaan, siis niitä.
      Oi, ihania lankoja olet saanut, niistä itselle, mitä?

      Yhdyn tuohon sinun Pakkastalven toivotukseen, ja lunta toivon teillekin.

      Poista

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.