6. tammikuuta 2014

Rovaniemi +1.1 astetta

 
Pakko sanoa, että on kyllä outo asia tämä sää. Tänäänkin mittari jo aamusta näyttää plussaa.
Katsoin pitkää sääennustetta ja lauantaille luvattiin -24, outoa kun nuo lämpötilat vaihtelevat noinkin rajusti.
Aamupalalla  Johanin kanssa mietittiin, että yleensä uudenvuoden ja loppiaisen aikaan on kovat pakkaset, mutta ei nyt. Luntakin on tavallista vähemmän, Oulusta alaspäin maa mustana, tai paremminkin nurmikot vihreinä.
Täällä Napapiirin korkeudella ovat säät hyvin samanlaiset kuin oli 'etelässä' meidän vielä siellä asuessamme.
 
 
 
 
 
Tässä lumitilanne.
2014-01-05 2014-01-05
 
 
 
Onkohan tämä nyt sitä kasvihuoneilmiötä vai meneekö normaaliin pitkäaikaisten säänvaihteluiden piikkiin.
 
Onhan niitä ollut esim.
Keskiajan lämmin kausi (keskiajan lämpökausi, keskiajan ilmasto-optimi) on nimitys keskiajalla noin vuosina 800–1400 Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vallinneesta verraten lämpimästä ajanjaksosta.
Joidenkin tutkijoiden mukaan keskiajan lämpökausi ei ollut maailmanlaajuinen ilmiö, eikä se näy merkittävänä poikkeamana maailmanlaajuisten lämpötilojen historiakäyrässä. Toisaalta asia on erittäin kiistanalainen tiedemaailmassa Suomessa kausi ajoitetaan aikavälille 980–1250, jolloin talvet olivat Keski-Suomessa erityisen lauhoja ja lumettomia. Norjassa viljakasvit kasvoivat pohjoisempana kuin nykyisin. Leudot ilmat tekivät mahdolliseksi sen, että Islanti ja Grönlanti asutettiin. Grönlannissa lämmin kausi alkoi mahdollisesti jo 600-luvulla. Afrikassa puolestaan on lämpimällä kaudella ollut tavallista kuivempaa.
 
 
 
Pieni jääkausi(pikku jääkausi) oli ilmastollisesti keskimäärin normaalia kylmempi kausi noin vuosina 1450–1850. Kausi ei ollut yhtenäinen maapallon kattava oikea jääkausi, vaan ajanjakson aikana ilmastolliset olosuhteet vaihtelivat suuresti eri puolilla maapalloa. Tuona aikana ainakin Euroopassa oli useita kylmiä kausia, jolloin keskilämpötila oli 2–3 °C normaalia alempi. Erityisen kylmää oli 1690-luvulla, jolloin mm. Suomessa vuosina 1695–1697 koettiin nälänhätää suurina kuolonvuosina. Kylminä ajanjaksoina jäätiköt etenivät sekä Norjassa että Alpeilla. Lontoossa Thamesjoki jäätyi pitkiksi ajoiksi talvisin ja Thamesin jäällä vietettiin Frost Fairs -markkinoita, suurimmillaan 1800-luvun alkupuolella.
 
Kertoo Wikipedia.
 
 
 
Summa summarum, meille sopivat  nämä(kin) sää ja kelit. Aamulla pistelin tunnin sauvakävelylenkin ja Johan lähti äsken suksineen Mäntyvaaran suuntaan.


Hyvää Loppiaista ja iloista ulkoilupäivää!



2 kommenttia:

  1. Leppoisaa loppiaista sinnekin.
    Hyvän tietopläjäyksen annoit luettavaksi. Mulle sopii tämmönen lauha talvi oikein hyvin mutta vois media käyttää esim. harmaa, tai vihreä tms. sanaa talvea kuvaamaan. Musta talvi on tosi synkkä ja tulee mieleen joku mennyt joulu ku oli paljon autokolareita ja kuolleita niin silloin sen takia puhuttiin mustasta joulusta.
    USA:ssa on lunta ja pakkasta ja otsikot isoja. Mutt mun muistaakseni siellä on monena talvena ollut noita lumimyrskyjä niin ettei se nyt niin tavatonta ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, KristiinaS, tuo musta kyllä kuulosta hyvinkin negatiiviselta. Muistan aikoinaan kun Lahden Radiossa oli, ja voi olla vieläkin, toimittaja, joka piti kaamean porun jos satoi, jos oli pakkasta, jos paistoi aurinko, jos...
      Ilmoihinkin pitää suhtautua, jos sataa niin sitten sataa, tyylillä. Ilmastonmuutokset ovat kyllä asia erikseen.

      Meillä on tänään satanut lunta ja mittari on plussalla;)

      Poista

Kommentoi sinäkin! Kaikki kommentit ovat tervetulleita, oletpa asiasta mitä mieltä tahansa, kaikki mielipiteet otetaan ilolla vastaan.